Karkówka jest pyszna, soczysta, dobrze doprawiona.
Robię już ją od kilki lat i mój Mąż jeszcze nigdy nie był zawiedziony jej smakiem ;-)
Dodatkowym atutem tego dania jest to, że mamy wszystko w jednym i mięso i pieczone ziemniaki.
Wystarczy jedynie przygotować surówkę.
Danie jest aromatyczne i pyszne, w sam raz na rozgrzewający obiad w zimowe dni.
Zresztą co tu dużo mówić, musicie koniecznie spróbować, polecam !
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- ok. 0,5 kg karkówki wieprzowej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, vegetą ( ja użyłam przyprawy naturalnej, którą kupuję u siebie na rynku, nie ma glutaminianu sodu i innych sztucznych badziewi), majeranek
- olej do smarowania naczynia i mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
Najpierw przygotowujemy karkówkę.
Kroimy na plastry, rozbijamy.
Smarujemy z dwóch stron olejem i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, przyprawę naturalną lub vegetę, paprykę słodką oraz majeranek. Przyprawiamy oczywiście z dwóch stron.
Mięso wkładamy do lodówki na ok 2 godziny, chociaż osobiście ja jestem zwolennikiem chłodzenia przez noc, mięso przejdzie wtedy aromatem i po upieczeniu jest bardziej soczyste.
Następnego dnia naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w półplasterki, solimy, mieszamy w palcach, aby sól rozprowadziła się po całych ziemniakach.
Następnie na górze układamy obok siebie plastry karkówki.
Pieczemy pod przykryciem przez ok 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Pod koniec pieczenia rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy posiekany czosnek, lekko dusimy, aby czosnek uwolnił do masła swój aromat.
Masłem czosnkowym polewamy karkówkę i ziemniaki.
Tym razem bez przykrycia pieczemy jeszcze w 200 stopniach przez ok 15 minut.
Karkówkę można podać z buraczkami, mizerią z ogórków.
Smacznego :-)
Przepis dodaję do akcji:
Na potrzeby akcji podaję koszt poszczególnych produktów, jak i ogólny.
0,5 kg karkówki - 9,00
1 kg ziemniaków- 1,50
przyprawy - 1,00
olej - 0,50
czosnek - 0,50
masło - 1,00
Razem: 13,50