Schab robię w ten sposób "od wieków"
Wszystkim smakuje, i co fajne, można go jeść z ziemniakami, kaszą, czy kluseczkami śląskimi, które pojawiły się dzisiaj na blogu.
Mięso jest dość chude, delikatne i bardzo smaczne.
Jestem bardzo ciekawa, jak Wy robicie swój schab w sosie własnym ?
Czasem zostają nam gotowane ziemniaki z obiadu. Warto je wykorzystać w postaci posmażonych, pieczonych, kopytek, czy tak jak ja dzisiaj, klusek śląskich.
Wstyd się przyznać, ale te kluseczki robiłam pierwszy raz, więc zbyt idealne nie są, wybaczcie
Jako, że robiłam dzisiaj na obiad schab w sosie własnym, za namową kolegi postanowiłam wypróbować te kluseczki.
Strzał w dziesiątkę ! Mateusz, dzięki ! Dzieci zajadały się ze smakiem
Przepis znalazłam w książce, którą dostałam od mojej Babci pt. "Kuchnia Polska"
Taki pomysł wczoraj strzelił mi do głowy !
Mam kalafiora, zrobię kotleciki ! To jest myśl
Ostatnio mam już dość mięsa wszelakiego, potrzebowałam czegoś lekkiego a zarazem sycącego i smacznego.
Jarskie kotleciki z kalafiora i kaszy gryczanej nadają się jako samodzielne danie lub dodatek do ziemniaków i surówki .
Przy samodzielnym jedzeniu kotlecików polecam sos jogurtowy z czosnkiem, podkręca i dopełnia smak całości.
Zapraszam więc do przepisu
Gęsina to bardzo zdrowe i smaczne mięso, niestety jeszcze wciąż niedoceniane w Polsce, może też ze względu na swoją cenę...
Staram się chociaż raz w miesiącu przygotować coś na obiad z gęsi, mam to szczeście, że mom sklepie mięsnym jest zazwyczaj dostępna :-)
Tym razem upiekłam pierś z gęsi, z jabłkami i żurawiną. Dodatkiem do pieczystego był jarmuż podduszony na maśle z czosnkiem i żurawiną a także podsmażone na gęsim smalcu ziemniaki, które zostały z dnia poprzedniego ;-)
Jeśli macie możliwość kupić gęsinę, bardzo polecam, mięso jest naprawdę pyszne, często można dostać lub zamówić w sklepie mięsnym przed świętami.
A teraz do przepisu !
Tą tartę robiłam nie raz, ale kilka lat temu, najzwyczajniej o niej zapomniałam, a szkoda...
Kruche ciasto w połączeniu z nadzieniem z masy jajeczno-śmietanowej oraz grzybami i aromatycznym tymiankiem jest rewelacyjne.
Całej mojej Rodzinie smakowała ta tarta, a mój Mąż dodatkowo wyjadał samo nadzienie :-)
Sezon grzybowy w mojej kuchni uważam za rozpoczęty i witam się z Wami po dłuższej przerwie tym oto przepisem !