Jest lato, bardzo upalne lato jak dla mnie...
Jako osoba, która nie lubi gorąca , stwierdziłam, że mój obiad musi być lekki i chłodny, prosty i smaczny.
Tak właśnie padło na chłodnik ogórkowy, który uwielbiam ! w dodatku jest szybki i prosty do wykonania, dosłownie w kilka minut
Zapraszam, póki jest sezon ogórkowy, warto skorzystać, szczególnie w upalne dni.
Składniki:
- 500 g świeżych ogórków gruntowych
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2,5 łyżki posiekanego koperku
- 400 g jogurtu naturalnego
Połowę ogórków obieramy, połowę zostawiamy ze skórką.
Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek wyciskamy lub trzemy na drobnych oczkach.
Koperek siekamy, dodajemy do ogórków. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy jogurt naturalny, wszystko razem mieszamy.
Chłodzimy ok 1 godziny w lodówce lub podajemy od razu.
Przyznam jednak, ze schłodzony o wiele lepiej smakuje
Smacznego !
Komentarze
Tak też smakuje, spróbuj
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.