Jest lato, bardzo upalne lato jak dla mnie...
Jako osoba, która nie lubi gorąca , stwierdziłam, że mój obiad musi być lekki i chłodny, prosty i smaczny.
Tak właśnie padło na chłodnik ogórkowy, który uwielbiam ! w dodatku jest szybki i prosty do wykonania, dosłownie w kilka minut
Zapraszam, póki jest sezon ogórkowy, warto skorzystać, szczególnie w upalne dni.
Bardzo smaczny i szybki piątkowy obiad :-)
Już nie raz wspominałam, że w piątki pościmy, a że sezon truskawkowy w pełni, postanowiłam usmażyć dzisiaj placki :-)
Mój starszy synek był zachwycony !
Placuszki polałam jogurtem naturalnym, posypałam cukrem i truskawkami.
Witajcie !
Jak tam po tłustym czwartku ? Ja zjadłam niezbyt dużą ilość pączków, gdyż po tym całym wcześniejszym smażeniu przejadły mi się na równi z faworkami ;-)
Dzisiaj proponuję Wam bardzo smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie, które bardzo szybko sobie przyrządzicie.
Warunek jest tylko taki, że nie powinniście zbyt często przyrządzać sobie takiego śniadanka, gdyż otręby w zbyt dużej ilości mogą okazać się również szkodliwe.
Jako, że ostatnio gotowałam rosół na indyku i gęsich podrobach, zamiast jeść gotowane mięsko, tym razem postanowiłam spożytkować je w inny sposób, a mianowicie upiec pasztet.
Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety, począwszy właśnie od drobiowych, poprzez wieprzowe a skończywszy na niesamowitym pasztecie z dzika, moim ulubionym !
Oczywiście gęsie podroby możecie zastąpić wątróbkami z kurczaka, jedynie smak będzie się trochę różnił.
Suszona żurawina dodaje ciekawego posmaku, ja osobiście uwielbiam jej dodatek do mięs.
Połowę pasztetu dostali moi Rodzice i powiem Wam szczerze, że byli zachwyceni ! Jeżeli już mój Tata w nim zasmakował, a nie lubi różnych wymyślnych rzeczy (czyt. tutaj dodatek żurawiny), to myślę, że nie wyszedł taki zły ;-)
U Rodziców na kolacji był również Przyjaciel rodziny, który przyjechał na tydzień z Niemiec i pasztet również i Jemu zasmakował, także więcej zapewnień.
Bardzo mnie to cieszy, gdyz była to moja własna inwencja !
Polecam Wam ten przepis z czystym sumieniem ;-)
Najprostsze, najszybsze jajka faszerowane, jakie można zrobić !
Wszyscy oprócz mojego Męża za nimi przepadają, ale Mąż to inna sprawa, nie zje innych jajek jak na miękko, czy ugotowane na twardo jedynie z majonezem, posypane szczypiorkiem ;-)
Dodatek pietruszki dodaje fajnego smaczku i aromatu, pod warunkiem, ze jajka schłodzimy wcześniej przez ok 2 godziny.
Podaję orientacyjną ilość składników , dzisiaj specjalnie ugotowałam 4 jajka, żeby zobaczyć jakie proporcje daję, tak więc, ilość składników możecie zwiększyć proporcjonalnie do ilości jajek ;-)
Strona 1 z 2