Dzisiaj coś dla wielbicieli brzoskwiń, w tym i mojego Męża
Doskonale wiecie ile kosztują brzoskwinie w sklepie, ok 3 do 4 zł.
A dlaczego by nie zrobić swoich ? Skoro teraz sezon i za 1 kg owoców zapłacimy ok 3- 4zł ?
Nie wspomnę już o tym, że skład jest prosty, brzoskwinie, syrop z wody i cukru oraz wanilia (a dokładnie jej ziarenka).
Smak wspaniały, lepszy niż sklepowych, więc dlaczego się nie skusić ?
A pracy przy tym nie jest dużo i smak warty naszego "trudu"
Pierwszy raz na brzoskwinie w syropie waniliowym natknęłam się, gdy znajomy naszej rodziny przywiózł słoiczek z Niemiec.
Niebo w gębie !!!
Jednak jeśli nie przepadacie za aromatem wanilii, możecie pominąć ten dodatek.
Brzoskwinie idealne do ciasta, deserów, moi chłopcy uwielbiają zjeść nawet same w syropie jako deser
Myślę, że warto chociaż raz je zrobić , o tak !
Co ciekawe, gdy idziemy do znajomych, rodziny, możemy dać słoiczek w prezencie, udekorowany, z etykietką.
Takie smaki lata włąsnoręcznie przygotowane, czasem bardziej cieszą niż drogie prezenty
Składniki na ok 3 słoiki o pojemności 400 ml:
- 1 kg brzoskwiń, dość twardych, inaczej ciężko będzie je wypestkować
- 1 l wody
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ziarenka z 1/3 laski wanilii
Brzoskwinie obieramy (najlepiej sprzwdza się u mnie obieraczka ceramiczna), pestkujemy, kroimy na pół lub ćwiartki.
Przygotowujemy syrop.
Wodę z cukrem,sokiem z cytryny i wanilią zagotowujemy, do momentu wrzenia.
Następnie wrzucamy przygotowane wcześniej brzoskwinie na ok 3 minuty i gotujemy w syropie.
Brzoskwiń powinno być tyle, aby wszystkie pływały na wierzchu, więc lepiej gotować partiami, aby były równomiernie miękkie.
Owoce wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy gorącym syropem, dokłądnie zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy przez ok 10-15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.
Polecam serdecznie, na pewno Wam zasmakują