Ah te wakacje, niby lato a pracy więcej niż w ciągu roku
Dzieci w domu, goście, grille, wyjazdy, aż wreszcie masa porzetworów do zrobienia, bo w końcu lato to najlepszy moment aby zamknąć smakołyki w słoikach
Jesienią i zimą wspaniale jest jeść swoje domowe przetwory, bez żadnych sztucznych dodatków. Ba ! Co więcej, ekonomiczniej wyjdzie nam zrobić przetwory w domu, niż potem kupować gotowce w sklepie. Wystarczy znależć moment, kiedy dane warzywa i owoce są najtańsze i wziąć się do pracy
Dzisiaj po przerwie przedstawiam Wam wspaniały przepis, który mam od kolegi. Mat, serdeczne dzięki
Przepis na paprykę w keczupie, trochę zmodyfikowałam pod siebie, dodając chilli, keczup mieszany oraz oregano i oto jest.
Papryka w keczupie świetnie nadaje się jako dodatek do leczo, sosów, dań chińskich itp.
Ma słodko-kwaśny smak.
Ostatnio zrobiłam makaron , do tego smażona kiełbasa i dodatek tej papryki z sosem. Danie szybkie i proste.
Zapraszam do przepisu i do dalszych kombinacji
Składniki na 10 słoików o pojemności ok 240 ml:
- 1,5 kg papryki (dałam pół na pół czerwoną i żółtą)
- 450 g cebuli
- 1 papryczka chilli
- 1 płaska łyżka soli
Zalewa:
- 3/4 szklanki pikantnego keczupu
- 1/2 szklanki łagodnego keczupu
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżki czarnego świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka oregano
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na podłużne paski. Cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i również kroimy dość drobno.
Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania zalewy.
Do garnka dajemy oba rodzaje keczupu, wlewamy ocet, wodę, wsypujemy cukier, sól, pieprz oraz oregano. Zagotowujemy.
Nastepnie dodajemy warzywa i gotujemy ok 8 minut, mieszając.
Słoiki o pojemności 240 ml wyparzamy i dokładnie osuszamy. wkładamy warzywa z sosem, zakręcamy.
Po zagotowaniu wody, pasteryzujemy jeszcze ok 10 minut,
Smacznego
Przepis bierze udział w akcji: