"Mizerna cicha, stajenka licha,
Pełna niebieskiej chwały,
Oto leżący, przed nami śpiący
W promieniach Jezus mały..."
Kochani, wszystkich odwiedzających moją Domową Świątynię jaką jest kuchnia Haim, chcę złożyć Najserdeczniejsze Życzenia Bożonarodzeniowe .
Zdrowia, Spokoju, Radości, Miłości oraz spędzenia tych wspaniałych kilku dni w rodzinnym gronie, Cieszmy się i Radujmy się Narodzeniem Pana oraz Wspólnym spotkaniem przy wigilijnym oraz świątecznym stole !
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !!!
życzy Haim - Joanna :-)
Pyszny, wilgotny, puszysty z nutą piernika, dzięki temu, że spód jest z rozkruszonych pierniczków z dodatkiem masła.
Idealny na Boże Narodzenie !!!
Ryba po grecku co roku musi być na naszym stole :D
Gdy spędzamy Wigilię u moich Rodziców, Mama, robi rybę z keczupm i cebulką, ja obowiązkowo z warzywami, mój Mąż ją uwielbia !!!
Żeby nie zanudzać, bo zostało mało czasu, podaję przepis ;)
Mój starszy synek jest ich wielkim fanem, jak również pierogów z kapustą i grzybami, pasztecików itp.
Łazanki najczęściej robimy na Święta Bożego Narodzenia, a szkoda...w naszym domu pości się w piątki, tak więc od czasu do czasu, poza Wigilią, łazanki także goszczą na naszym stole w ciągu roku.
Są przepyszne nie tylko w tej tradycyjnej formie lub z makiem, można tworzyć z nich inne ciekawe wariacje kulinarne ;-)
Przepis mam od mojej Kochanej Teściowej :-)
Mój Teść, od kiedy pamiętam, zawsze zajadał się dorszem w occie, często ryba była przygotowywana także w dzień powszedni :-)
Teraz co roku podtrzymuję tę tradycję, chociażby ze względu na mojego Męża, który również bardzo lubi ten sposób podania.
Polecam wszystkim, którzy lubią jeść rybę occie, od czasu do czasu nie zaszkodzi a jest bardzo smaczna.
Do tej zalewy można przyrządzić również śledzia jak i inne ryby.