Witam i zapraszam do mojej Świątyni!
Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.
Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.
Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)
Pozdrawiam serdecznie - Joanna
Najnowsze przepisy
Przepis na ten chleb dostałam zaledwie wczoraj, ale jest tak prosty i bezproblemowy w wykonaniu, że postanowiłam przygotować ciasto p, to zajadamy się chlebem przed spaniem, aby mieć świeżutki chlebek na śniadanie :-)
Dzieciaczkom bardzo smakował, wciągali z szyneczką, aż "uszy się trzęsły" ;-)
Z kolei ja zajadałam się nim z dodatkiem miodu, pychota ! Rozpływał się w ustach !
Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam, gdyż była tam w składzie tylko mąka pszenna.
Jeśli już, to zajadamy się chlebem pszenno-żytnim, ja najczęściej razowym z ziarnami.
Pszenny chlebek piekę bardzo rzadko, chyba, że najdzie nas ochota na tosty z dżemem ;-)
Bardzo serdecznie dziękuję za ten przepis mojemu koledze Romanowi, który wczoraj podesłał mi recepturę.
Wprawdzie była po czesku, ale od czego mamy translatory ;-)
Chleb jest na prawdę mega pyszny i bardzo Wam go polecam !!!
Pierwszy chleb, który oprócz bułek, nie piekłam na zakwasie.
Zostało trochę piwa, którego mój Mąż nie wypił i postanowiłam je wykorzystać.
Chleb jest długo świeży, do kilku dni, ma ciekawy smak i bardzo szybko wyrasta.
Choć pierwszy weekend majowy nie był zbyt ciepły, było małe grillowanie.
Z racji tego, że teraz znów z dnia na dzień ma się coraz bardziej ocieplać, może zechcecie skorzystać z mojego przepisu na kaszankę z grilla.
Przepis banalnie prosty, kaszanka z grilla to jedynie, kaszanka (oczywiście ;) ), cebula oraz klasyczna przyprawa do grilla (zawsze używam Prymat lub Kamis).
Na każde grillowanie, kaszankę przygotowuje mój Mąż, taka to już nasza tradycja ;-)
Witam Was po krótkiej przerwie spowodowanej majówką, grillowaniem, urodzinami mojego wujka oraz weekendem zakończonym ospą u mojego starszego synka ;-)
W moich przepisach na blogu nie znalazłam ani jednego ciasta z jabłkami, aż wstyd !!!
A przecież wszelkie szarlotki, jabłeczniki są przez nas uwielbiane !
Moja wersja szarlotki jest bardzo prosta, bez długiego oczekiwania na chłodzenie ciasta, na spodzie z mąki pszennej i pszennej razowej, choć jeśli chcecie, możecie zrobić ją wyłącznie ze zwykłej mąki pszennej.
Kolejna wersja pizzy :-) To chyba trzecia ;-)
Tym razem polecam Wam pizzę hawajską, ale w zdrowszej wersji, bo na spodzie z mąki razowej.
Oczywiście zamiast razowego spodu, możecie zrobić z mąki pszennej z tego przepisu.
Moje starsze dziecko było zachwycone tą pizzą, ja zresztą też, ciasto razowe idealnie do niej pasuje.
Zresztą spróbujcie sami ;-)
Warzywa są super dodatkiem do mięsa z grilla, bardzo smaczne z delikatnie spieczoną skórką, aromatyczne, bo z tymiankiem.
Dla ułatwienia i przyspieszenia sobie pieczenia, marchewkę i ziemniaki podgotowuję do momentu, aż będą na wpół miękkie.
Resztę dowiecie się za chwilę ;)
Z racji tego, że przed nami długi weekend i jeśli pogoda pozwoli, to i wielkie grillowanie, mam dla Was wspaniały przepis na szaszłyki z piersi z kurczaka.
Dwa rodzaje, jedne z ananasem, drogie z papryką i cebulą, zresztą możecie dodać boczek, pieczarki lub cukinię, co lubicie :-)
Sęk we wspaniałych szaszłykach tkwi, że nie są pyszne tylko od dodatków, ale w szczególności od marynaty i długości ich pieczenia. Mięso ma wspaniały smak i aromat, a gdy będzie pieczone nie za długo, to nie będzie suche a wręcz soczyste !
Do marynaty w ogóle nie dodaję soli, jedynie sos sojowy, zioła, cebulę i czosnek.
Na prawdę nie zawiedziecie się tym przepisem, moja Rodzinka jest zachwycona tymi szaszłykami :-)
Przepis na ten sernik znalazłam całkiem przypadkiem, kupując twaróg mielony w wiaderku przed Świętami.
Twaróg był kupiony w Biedronce i właśnie na wiaderku był przepis na te ciasto.
Oczywiście pierwszy raz prawie trzymałam się receptury, ciasto , owszem było smaczne, ale zbyt "rozlazłe",herbatniki miały być jedynie ułożone na blaszce i oblane masą serową, nie spodobało mi się to, tak więc po pewnych modyfikacjach i próbach, przedstawiam Wam przepis na na prawdę pyszny sernik.
Mój Mąż był zachwycony, a moja Mama stwierdziła, ze to był najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadła !
Polecam wypróbować :-)
Najprostsza, najzwyklejsza zupa marchewkowa, a jednak niezwykła, gdyż swój wspaniały smak zawdzięcza aromatycznemu lubczykowi i dodatkiem suszonej bazylii.
Marchewkową gotuję na mięsie z indyka, dzięki czemu jest pyszna.
Nadaje się dla dorosłych jak i dzieciaczków, które, przypuszczam, że będą zachwycone smakiem.
Moje dzieci zajadają ją, aż "uszy się trzęsą" ;-)
Przeważnie gotuję ją na dwa dni, dla mnie i dzieci jako danie główne, dla mojego Męża jako pierwsze danie.
Polecam serdecznie :-)
Wesołych Świąt dla Wszystkich odwiedzających moją stronę!
Zdrowia, Miłości i Radości a przede wszystkim żebyście spędzali jak najwięcej czasu w rodzinnym gronie
życzy Asia, czyli Haim z Domowej Świątyni Smaku :-)