Odwiedza nas 22 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Francuskie ciasteczka z truskawkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Francuskie ciasteczka z truskawkami - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Jako, że sezon truskawkowy już jakiś czas temu rozpoczęty, chciałabym Wam przedstawić bardzo prosty i szybki przepis właśnie z tymi owocami smile

Tak naprawdę są tylko 3 kluczowe składniki: ciasto francuskie, truskawki i cukier trzcinowy.

Ciasteczka możemy upiec, gdy goście są już w drodze, gdyż zajmują naprawdę niewiele czasu, a prezentują się świetnie smile

Nawet mój Mąż, który nie lubi ciasta francuskiego, polubił te ciasteczka i pochłonął połowę wink

Tak więc możecie wierzyć mi na słowo, są naprawdę smaczne laughing

 

 

Przepis na ok 25 szt:

- 1 opakowanie (375 g ) ciasta francuskiego

- ok 12 do 13 dużych truskawek

- 1 jajko

- cukier trzcinowy nierafinowany

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Truskawki myjemy,  odcinamy szypułki, kroimy na pół.

 Ciasto francuskie w poziomie kroimy na paski o szerokości do 5 cm.

Na co drugi pasek kładziemy połówki truskawek, wyjdzie  ok 5 połówek na jeden pasek.

 

Następnie przykrywamy paski z truskawkami tymi bez.

 

Ciasto dociskamy wokół truskawek i kroimy na kwadraty lub prostokąty.

 

Ostrym nożem nacinamy wierzch ciastek.

 

Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i  obficie posypujemy cukrem trzcinowym. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 do 20 minut, można z termoobiegiem, ale trzeba uważać aby wierzch się nie przypalił.

 

 

Polecam serdecznie na szybki deser do kawy smile

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram